Musici

Frank Hermans, zang.

Jenny Spanoghe (viool en altviool) en Noortje Krämer (piano).

Jenny Spanoghe

Jenny Spanoghe is een gepassioneerde concertvioliste en altiste met een grote virtuositeit en expressie.

Jenny Spanoghe studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent, ze vervolmaakte zich aan de Muziekkapel koningin Elisabeth onder leiding van Georges Octors en volgde Master-Classes bij Semeon Snytkowski en Philip Hirchhorn. Jenny Spanoghe haalde heel wat nationale en internationale prijzen : ze werd eerste bij de nationale wedstrijd Pro Civitate, haalde 2 maal de Fuga –Prijs van Sabam en’ le prix de la Fondation de France’, in Parijs.

Jenny stichtte in 2000 het succesvolle Duo Landini met organist Jan Van Landeghem, het Landini pianotrio met Paul Hermsen en Geert De Bièvre. Jenny realiseerde een 25 tal CD opnames, geeft overal ter wereld concerten en MasterClasses.

Als viool- en altviooldocente was ze verbonden aan de Academy of Music and Performing Arts (AMPA) te Tilburg. Ze was buitengewoon lerares aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, doceerde enkele decennia in de Academie voor Podiumkunsten te Overijse en kijkt fier op een lange rij jonge violisten die door haar gevormd zijn en hun weg maken in het muziekleven.

In 1996 werd haar de Fuga–Prijs overhandigd voor haar kamermuziekbijdrage als verdedigster van de Belgische hedendaagse muziek, en in 2009 voor haar solistische bijdrage. Jenny Spanoghe is een allround artieste: ze maakt schilderijen , exposeert regelmatig en schreef een tiental dichtbundels, ook in het Frans. Jenny Spanoghe speelt op een uitzonderlijke altviool van Thomas Meeuwissen , 2002, op een unieke viool Gand & Bernardel van 1877 en op de vernieuwende vijfsnarige alt van Luc Deneys, Mirecourt, 2005. Strijkstokken van Pierre Guillaume, Jean-Pascale Nehr en Robert Pierce.

Noortje Krämer

https://www.sfogato.nl/noortje-kramer/

Noortje Krämer (1960) geeft pianoles in Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Rosmalen, Nuland en Eindhoven.

Zij begon haar pianostudie aan het Brabants Conservatorium bij Liana Serbescu. Daar genoot zij haar opleiding Docerend Musicus. Ze zette haar opleiding voort aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam, alwaar zij in 1990 haar diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Haar docenten waren Jan Gruithuyzen, Jan Wijn, Edith Lateiner-Grosz en Hans Dercksen. Tevens volgde zij masterclasses bij onder andere Sebök, Leygraf, Margulisch en Wayenberg.

Noortje is een veelgevraagd en inspirerend begeleidster van (jonge) instrumentalisten, zangers en koren. Als kamermusicus maakte zij enkele cd’s in de serie Young Dutch Musicians en met mezzosopraan Kathinka Minzinga, en met het Maranatha studentenkerkkoor te Tilburg.

Naast haar bloeiende pianolespraktijk, is zij ook als uitvoerend musicus actief. Zo begeleidt ze koren en vormt ze samen met Erna Melis het pianoduo Sfogato.

Frank Hermans

Frank Hermans weet met zijn warme bas-baritonstem bruggen te bouwen. Zingend verhalen vertellen, de tekst tot leven brengen, mensen via de muziek voor de muziek winnen, dat is Franks doel. Zelfs als mensen de taal van een lied of libretto niet verstaan, weet hij de essentie via zijn stem en expressie over te brengen op zijn toehoorders. Zijn liefde voor het leven en positieve levenshouding maken hem een prettige persoon om te zien optreden of mee samen te werken.

Opleiding

De liefde voor zingen ontsprong bij Frank Hermans in het World Youth Choir, waarmee hij tussen 1993 en 2001 de wereld bereisde. Op jonge leeftijd begon hij met zingen bij Hortus Musicus Religiosus in Bergen op Zoom, onder leiding van Hans Smout. Later studeerde hij ‘zang’ en ‘kerkelijk koorleider’ aan de Fontys Hogescholen in Tilburg. Sindsdien zoekt hij nog regelmatig coaching bij Paula de Wit, Peter Harrison en Meinard Kraak.

Ervaring

Frank zong als koorzanger bij het Gewandhaus Kammer Chor in Leipzig en Ensemble Lyrique. Met regelmaat zingt hij bij de Nederlandse Bach Vereniging en in 2010 maakte hij zijn debuut als Christus in de Matthäus-Passion van Bach in Brugge en Kortrijk, en zong hij de Kindertotenlieder van Mahler in Grenoble, Lyon en Parijs. Hij zette zijn eerste stappen op het operavlak in Spanje bij Peter Harrison. Sinds 2017 zingt Frank ook bij het Nederlands Kamerkoor en Bachkoor Holland.

Docent

Naast zijn podiumwerk is Frank actief op Factorium Podiumkunsten in Tilburg waar bij zanglessen verzorgt en koren coacht. Hij werkt als docent vocale kennis en vaardigheden bij Stichting Maestro, een opleiding voor amateurdirigenten. Ook heeft Frank een privépraktijk en verzorgde hij tussen 2011 en 2016 masterclasses in Argentinië (en Uruguay), waar hij ook enkele recitals gaf en waar hij als oratoriumzanger te beluisteren was. In 2016-2017 gaf Frank klassieke zanglessen aan de TU in Delft.