Mark Hendriks

Mark Hendriks

Mark Hendriks (1971) studeerde Compositie aan het  Fontys (Brabants) Conservatorium te Tilburg, Arrangeren (jazz) aan het Amsterdams Conservatorium en Muziektechnologie (Compositie Toegepaste Muziek en Productie) aan de HKU (toen nog) in Hilversum. Al tijdens zijn studies was hij volop actief als componist, arrangeur, dirigent en pianist / toetsenist in zowel de klassieke- als lichte muziek. Vandaag de dag ligt zijn focus weer vooral op het componeren in de meest uiteenlopende muziekstijlen (van modern klassiek tot jazz, van pop tot elektronische muziek). Afwisselend met nieuwe muziek voor de concertzaal en het componeren van muziek voor (korte) films.

Hymnus Organo Sanctae Catharinae

Hymne in drie delen voor de Sint-Catharinakerk te Eindhoven met als thema drie belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de kerk. Thematisch materiaal en tekst komen uit het Gaude prole regia van Loyset Compère.

*Deel 1: In 1399 wordt de kerk verheven tot kapittelkerk. Het eerste deel is een“Klassieke” Praeludium & Fuga.  Bouwstenen zijn vier akkoorden [Ab / Bb / B / Db] die voor een modale klank zorgen.

*Deel 2: Tussen 1861 en 1867 ontwerpt Pierre Cuypers het huidige neogotische gebouw. Dit tweede deel is een gebed voor / aanbidding van de heilige Catharina waaraan de kerk haar naam dankt. De tekstgedeeltes worden zowel voorgedragen als gezongen.

*Deel 3: De Catharinakerk wordt in 1972 een rijksmonument. Derde en laatste deel is een “Perpetuum mobile”, een constante stroom van 8e noten gebaseerd op het motiefje uit de eerste maat. De polyritmiek zorgt voor een swingend geheel.