Organ Works

In 2021 was Ruud Huijbregts 10 jaar stadsorganist van Eindhoven en 30 jaar organist van de Catharinakerk in Eindhoven. Componisten Arjan van Baest, Mark Hendriks, Evert van Merode en Maurick Reuser componeerden in opdracht van Stichting Muziek Nu nieuw werk voor de orgels in de St. Catharinakerk in Eindhoven, opgedragen aan de stadsorganist. De orgels én de kerk waarin de orgels staan opgesteld vormden de inspiratiebron tot het schrijven van de nieuwe composities. 

De neogotische kerk werd ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers en bij het ontwerp werden veel ideeën over symboliek van de katholieke schrijver Joseph Alberdingk Thijm verwerkt. Net als zijn middeleeuwse voorloper werd de kerk in 1867 gewijd aan de Heilige Catharina van Alexandrië. Deze ‘grote martelares’ was in de middeleeuwen één van de populairste heiligen. De diverse roosvensters in de kerk verwijzen naar het attribuut van de heilige: het wagenwiel waarop zij volgens de overlevering werd geradbraakt.

Het orgel beschikt over twee speeltafels: de grote hoofdspeeltafel met 4 manualen en pedaal en een kleine speeltafel voor de sacristiedeur met 2 manualen en pedaal. Vanaf beide speeltafels is het gehele instrument bespeelbaar. Het totaal aantal pijpen is 5725. De drie beelden voor het hoofdorgel zijn afkomstig van het vooroorlogse orgel en representeren Cecilia, David en Gregorius. Sinds een paar jaar beschikt de kerk ook over een klein barokorgel; orgelkas en een deel van het pijpwerk zijn nog origineel (1667).

In augustus 2021 heeft Ruud Huijbregts de nieuwe composities opgenomen op cd. Rianne Wilbers zong de sopraansolo in enkele delen.

Bestel de cd hier.

Meer informatie over de componisten en hun composities:
Arjan van Baest – ‘Vitae Catherinae’
Mark Hendriks – ‘Hymnus Organo’
Evert van Merode – ‘Reliques-Aria’
Maurick Reuser – ‘Bright Lights’

Dit project is mede mogelijkheid door een financiële bijdrage van deze organisaties