Pro Luce

Cd ‘Pro Luce’

Onder de titel ‘Pro Luce’ (‘Aan het Licht’) verscheen in december 2013 een cd met composities van Evert van Merode en Arjan van Baest. Op de cd zijn voornamelijk koorwerken te beluisteren; het merendeel is a capella, sommige werken worden begeleid door viool, cello en harp.

De partituren van de meeste koorwerken op deze cd zijn na het verschijnen van de cd gratis beschikbaar op de Choral Public Domain Library (cpdl):

De titel van het project verwijst naar het karakter van de stukken die op de cd te beluisteren zijn. De muziek is toegankelijk en transparant, herkenbaar en vernieuwend. Een beetje zoals gebrandschilderd glas, dat onder invloed van de lichtinval en de kijkhoek telkens weer andere kleuren tevoorschijn lijkt te toveren. Dit roept niet geheel toevallig de associatie op met kerken en kathedralen: de meeste teksten die zijn getoonzet zijn onlosmakelijk met deze eeuwenoude traditie verbonden.

De componisten hebben ernaar gestreefd om muziek te schrijven die niet alleen tot de verbeelding spreekt, maar die ook uitvoerbaar is voor amateurkoren. Zo zijn alle werken op de cd uit te voeren met een standaard koorbezetting van sopranen, alten, tenoren en bassen. Het uitgangspunt is vierstemmigheid geweest. Divisi in de verschillende stemgroepen zijn zeer spaarzaam toegepast; als ze al voorkomen, dan is dat vooral bij de sopranen en de alten; in iets mindere mate komen divisi voor bij de bassen, maar zeker niet bij de tenoren. De stukken stellen geen abnormaal hoge vocale eisen aan de zangers.

Van Evert van Merode zijn de volgende stukken opgenomen:

  • Stabat Mater dolorosa (koor, viool, cello, harp)
  • Stel je voor (koor)
  • Twee kerstliederen (koor)
  • Pro luce perfecta (instrumentaal; viool, cello, harp)

Van Arjan van Baest zijn de volgende stukken opgenomen:

  • Stabat Mater speciosa (koor, harp)
  • Drie offertoria: ‘Illumina oculus meos’, ‘De profundis’ , ‘Perfice gressus meos’ (koor)
  • Ruht wohl (koor)